luni, 23 noiembrie 2009

Un loc de vis : TRANSFAGARASAN


Transfăgărăşanul (de la prefixul „trans-” + Făgăraş) face parte din Drumul Naţional 7C (DN7C) şi este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, numit şi „drumul din nori”,[1] care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania, cu o lungime de 151 km. Drumul construit peste Munţii Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din România, care face parte din Carpaţii Meridionali, este un drum asfaltat care în apropierea tunelului de lîngă Lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042 m।[2] Transfăgărăşanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după şoseaua Transalpina (DN67C) cu 2145 m din Munţii Parâng, dar aceasta însă nu este asfaltată în totalitate.


One of my favourite books : SHOGUN

James Clavell a incercat in “Shogun” sa faca o descriere a unei Japonii feudale (actiunea are loc la inceputul anilor 1600) fascinante, conduse dupa un cod strict de onoare (Bushido), o Japonie plina de intrigi si mister, de strategii militare si politica. Folosind ca observator personajul principal, un englez, John Blackthorne (Anjin-san), Clavell prezinta contradictiile care exista intre “lumea civilizata” si “paganii” din Orient.

Astfel, pilotul englez ajunge, din prizonier, samurai si hatamoto (sfetnic) al unuia dintre cei mai influenti seniori (daimyo) ai Japoniei, perioada de timp in care ajunge de la neintelegerea stilului de viata nipon la imbratisarea acestuia. Si diferentele sunt mari: de la imbracaminte si mancare, la modul in care vad moartea si datoria. Pentru Blackthorne, totul este necunoscut, totul este nou, asa cum cred ca va fi si pentru majoritatea cititorilor.

Desi cartea este o carte de aventuri, cu intrigi politice si militare, cu dragoste si ura, Shogun ramane totusi cartea unui personaj: Toranaga, senior de Kwanto, Cele Opt Provincii, cel mai important daimyo din tara, General-sef al Armatelor de Rasarit. Un geniu politic, un strateg militar extraordinar, acesta reuseste sa reuneasca Japonia dupa ani de framantari interne, readucand pacea pe Pamantul Zeilor. Totul se intampla in carte pentru ca asa vrea Toranaga, totul se intampla pentru ca asa trebuie sa se intample, pentru ca Toranaga are destinul sau (karma), care este cel de a fi Shogun, conducator suprem al Niponiei.

“Shogun” nu poate fi prezentata pe deplin in cateva randuri. Stilul de viata, modul japonez de a gandi, codul Bushido, despre toate s-au scris si se vor mai scrie sute, poate mii de carti. James Clavell nu incearca sa descopere semnificatii si lucruri ascunse. El reuseste doar sa te faca sa doresti sa afli mai mult. Prin subiectul si intriga romanului, te vei simti atras catre o lume pe care nu o intelegi, dar pe care ai sa simti ca vei dori sa o cunosti cu atat mai mult cu cat este mai greu de inteles.

Statiune preferata "Poiana Brasov"


Poiana Braşov (în germană Schulerau) este o staţiune pentru sporturile de iarnă din România, fiind o atracţie turistică de renume internaţional, şi un cartier al municipiului Braşov. Ea dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri şi restaurante. Cazarea este asigurată în hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. De asemenea, în Poiană se află o staţie de ambulanţă şi una de poliţie precum şi un oficiu poştal.

Staţiunea este de asemenea recomandată pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare si surmenaj fizic şi intelectual, pentru anemii secundare şi boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator Deseori, iarna, temperatura ajunge la -15oC.

UMBRA VANTULUI, DE CARLOR RUIZ ZAFON

O carte despre o carte. Si despre cimitirul cartilor uitate. Si despre aventura in care te lanseaza cartile citite. Si suspans, si istorie si dragoste. O carte pe care n-o mai lasi din mana. Un copil de 11 ani este dus de tatal lui la cimitirul cartilor uitate, o biblioteca imensa si labirintica, de unde isi alege volumul „Umbra vantului”, scris de un autor misterios, despre care se cunosc doar legende. In anii urmatori, el se pomeneste implicat intr-o serie de intrigi si de crime, trecand prin numeroase primejdii, pentru a salva cartea de anumite persoane. In acelasi timp, se lanseaza in cercetarea amanuntita a biografiei autorului, cel putin la fel de enigmatica si de stranie ca si romanele sale. Prilej pentru el sa cunoasca fel de fel de oameni, extrem de interesanti, dar si de diferiti.

duminică, 22 noiembrie 2009

Pentu ca sunt studenta la aceasta institutie de invatamant pot spune k intr-adevar Academia de Studii Economice din Bucuresti este si doreste sa ramana cea mai prestigioasa institutie de invatamant economic superior si de administratie publica din Romania si sa se califice printre primele universitati din Europa, prin continutul si modernitatea procesului de invatamant, dinamismul inovarii, implicarea in raporturi strategice de parteneriat cu mediul economic si social national si international.