luni, 23 noiembrie 2009

One of my favourite books : SHOGUN

James Clavell a incercat in “Shogun” sa faca o descriere a unei Japonii feudale (actiunea are loc la inceputul anilor 1600) fascinante, conduse dupa un cod strict de onoare (Bushido), o Japonie plina de intrigi si mister, de strategii militare si politica. Folosind ca observator personajul principal, un englez, John Blackthorne (Anjin-san), Clavell prezinta contradictiile care exista intre “lumea civilizata” si “paganii” din Orient.

Astfel, pilotul englez ajunge, din prizonier, samurai si hatamoto (sfetnic) al unuia dintre cei mai influenti seniori (daimyo) ai Japoniei, perioada de timp in care ajunge de la neintelegerea stilului de viata nipon la imbratisarea acestuia. Si diferentele sunt mari: de la imbracaminte si mancare, la modul in care vad moartea si datoria. Pentru Blackthorne, totul este necunoscut, totul este nou, asa cum cred ca va fi si pentru majoritatea cititorilor.

Desi cartea este o carte de aventuri, cu intrigi politice si militare, cu dragoste si ura, Shogun ramane totusi cartea unui personaj: Toranaga, senior de Kwanto, Cele Opt Provincii, cel mai important daimyo din tara, General-sef al Armatelor de Rasarit. Un geniu politic, un strateg militar extraordinar, acesta reuseste sa reuneasca Japonia dupa ani de framantari interne, readucand pacea pe Pamantul Zeilor. Totul se intampla in carte pentru ca asa vrea Toranaga, totul se intampla pentru ca asa trebuie sa se intample, pentru ca Toranaga are destinul sau (karma), care este cel de a fi Shogun, conducator suprem al Niponiei.

“Shogun” nu poate fi prezentata pe deplin in cateva randuri. Stilul de viata, modul japonez de a gandi, codul Bushido, despre toate s-au scris si se vor mai scrie sute, poate mii de carti. James Clavell nu incearca sa descopere semnificatii si lucruri ascunse. El reuseste doar sa te faca sa doresti sa afli mai mult. Prin subiectul si intriga romanului, te vei simti atras catre o lume pe care nu o intelegi, dar pe care ai sa simti ca vei dori sa o cunosti cu atat mai mult cu cat este mai greu de inteles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu